Tjäna pengar på att skriva online


skrivaMånga vill jobba hemifrån med en egen internetbaserad verksamhet men vet inte var de ska börja. I det här inlägget tänkte tipsa lite om de olika kanalerna jag har använt de senaste 10 åren.

Min verksamhet består i första hand av att konsulta inom systemutveckling mot olika företag, jag bygger datorsystem för handel och media. Det här inlägget handlar inte om den delen av mitt jobb, istället tänkte jag belysa en annan och minst lika viktig del av verksamheten, den delen jag tar till mellan uppdrag och ibland även parallellt med annat arbete.

Skrivande i olika former.

Skrivandet är ett fritt arbete som inte binder dig till en fysisk plats eller tidpunkt, så länge du har en internetuppkoppling kan utföra uppdrag. Jag skriver när det blir tid över, ibland blir det väntetider i större projekt, då är det bra att ägna en eller ett par dagar åt att skriva.

Det finns olika typer av professionellt skrivande, alla som skriver mot betalning är inte författare eller journalister. Vem som helst kan skriva om sitt expertområde och få betalt, hur mycket jobb som finns beror på ämnet och svårighetsgraden på det du skriver.

Det uppdragen jag tar tillhör oftast någon av följande kategorier:

  • Översättning
  • Spökskriva

Det finns givetvis många fler typer av uppdrag för den som vill skriva men vi tittar närmare på hur du kommer igång med dessa.

Översättning

Översättning är det lättaste att komma igång med  av kategorierna i det här inlägget. Du behöver en dator, lite mjukvara och uppdrag.

Vilken mjukvara du behöver beror på uppdraget, en del uppdragsgivare, bl.a. Microsoft, tillhandahåller egna verktyg som du får använda gratis under uppdragen. Det vanligaste är dock att du måste ha ett översättningsprogram och det betyder nästan alltid Trados. Trados finns i olika varianter men med Trados Freelance klarar du de flesta uppdragen som erbjuds via internet.

Dina översättningsuppdrag kan se lite olika ut beroende på din bakgrund. Du måste behärska språket du översätter ifrån (källspråket) och du får bara översätta till ditt modersmål. I mitt fall innebär det att jag översätter från engelska till svenska, du kan kanske fler källspråk? Du kanske t.o.m. har dubbla modersmål? I så fall är det bara att gratulera!

Översättningsområde är en annan stor faktor som spelar in på vilken typ av uppdrag du får. Allmänna texter ger lägre betalt, mer avancerade texter ger mer betalt. Det är fler som konkurrerar om de enkla texterna, det är bra att ha ett specialområde, gärna flera. Ett specialområde är ett ämne du är väl insatt i och där du kan terminologin, både på källspråket och ditt modersmål.

När du har mjukvaran på plats och har identifierat dina översättningsområden är det dags att skaffa uppdrag, det gör du enklast via internet, mina första uppdrag fick jag via Proz.com. Proz är en sida där frilansöversättare kan registrera sig och matchas mot inkommande översättningsjobb, du kan också själv söka uppdrag genom att kontakt öppna ansökningar på sidan. Proz har både gratis medlemskap och en betalvariant. Betalvarianten ger flest jobb eftersom uppdragen släpps först till betalande medlemmar.

Uppdragen kommer ofta från översättningsbyråer som anlitar frilansöversättare, det innebär att om du gjort ett uppdrag och de är nöjda med dig så kommer du antagligen få fler uppdrag från den byrån. När du gjort översättningar åt ett tiotal olika byråer som väljer att fortsätta samarbetet med dig, då är du på rätt väg och har antagligen fasta kunder.

Spökskriva

En spökskrivare skriver i en annan persons namn, d.v.s ditt namn kommer aldrig att synas i samband med den slutgiltiga texten. Officiellt är det beställaren som skrivit texten.

Du gör jobbet, beställaren får äran för mästerverket och du får en påse pengar.

En vanlig missuppfattning runt spökskrivare är att de endast skriver böcker, så är det absolut inte. Många företag hyr in spökskrivare för att blogga i deras namn. Tidningar och organisationer använder spökskrivare för artiklar, broschyrer, böcker mm.
Möjligheterna är många, både online och i traditionell tryckt form. Har du förmågan att uttrycka dig i skrift är det många som vill ha hjälp med allt från enklare texter i broschyrer, kortare e-böcker som ges bort på hemsidor till noveller i veckotidningar.

Betalningen för dessa uppdrag varierar kraftigt.

Det är lätt att få betalt av innehållsbyråer på nätet men de betalar ofta väldigt dåligt, ofta från $10 per artikel, att skriva för $10 per artikel är inte värt jobbet men det är ett lysande sätt att skaffa erfarenhet och att känna på hur yrket fungerar.

När du börjar bli etablerad och har lite vana kan du söka utannonserade jobb på t.ex. freelance.com, Textbroker eller Elance. De här jobben brukar inbringa mellan $20 och $80 i timmen, beroende på beställare och svårighetsgrad. Priserna kan verka låga med svenska mått, tänk på att du konkurrera med skribenter från länder med sämre löneläge. Använd den här kanalen som utfyllnad när du inte har andra uppdrag eller för att skapa kontakter.

De flesta skrivuppdrag som kommer in de här vägarna är på engelska. Ta inte uppdrag som är för svåra eller där du saknar facktermer. Jag har skrivit artiklar om teknik, datorer och populärvetenskap, jag skulle aldrig ta ett uppdrag om textil, matlagning, oljemålning eller något annat jag inte är van att läsa om på engelska, jag saknar helt enkelt språket.

Svenska uppdrag är lite knivigare att få tag på, i mitt fall sammanfaller det oftast med programmeringsuppdrag.

Jag har inte testat att kontakt företag och erbjudit spökskrivningstjänster men det bör vara relativt lätt. De flesta tycker inte om att skriva, det tar tid och det kan vara svårt om man inte är van. Om någon testar är jag intresserad av att höra hur det gick.

Till sist

Det var lite tankar och tips för den som vill komma igång med skrivandet. Hoppas det hjälper någon. Skrivandet är ett bra komplement till annan verksamhet, för mig är det ett extra ben att stå på. Andra har det som huvudsyssla.

Det går att tjäna pengar på att skriva, det kan ta lite tid att komma igång men många kunder är återkommande.

Lycka till.