Jag åt för 5 kr om dagen!

”Det är inte de stora inkomsterna som man bli rik av, det är de små utgifterna”, brukar man säga. Det är nog klokt men vad innebär det egentligen?

En dag, för kanske två veckor sedan, satt jag och en kollega och pratade allmänt som man gör på lunchen. Vi kom att diskutera fattigdomsgränsen i världen. Vi visste inte riktigt på vilken nivå den definieras men vi spekulerade att den nog ligger runt en dollar per dag, det verkliga värdet är ointressant för vad som kom ut ur diskussionen.

En dollar, det är knappt tio kronor, inte mycket. Vi pratade vidare och funderade om man i Sverige kan leva på den summan, iaf för att täcka sina matkostnader?

Efter lite bollande fram och tillbaka var vi commitade att göra ett försök och definierade en utmaning: nästkommande vecka skulle vi hålla en matbudget på max 10 kr om dagen. Regelverk sattes upp. Fick man använda saker från naturen? jadå, om man inte redan hade plockat dem så att de låg bekvämt i frysen. Naturens tillgångar godkändes om de plockades tidigast söndagen innan veckan började. I övrigt fick vi använda redan inköpta kryddor utan att räkna in dem i kostnaden. I portionskostnader räknades vad som faktiskt användes, så inköp av storpack gick bra.

Vid första tanken verkade det nästan omöjligt att få ihop någon vettig mat inom budgeten, sen släppte spärrarna. Det blev två portioner vegetarisk ärtsoppa med en pannkaka till efterrätt och två portioner vegetarisk gräddstuvad pyttipanna med ägg. Det fanns inte utrymme för något halvfabrikat eller kött i budgeten. Ärtsoppan tillagades därför från torkade gula ärtor och pyttipannan stuvades med en matsked grädde (kort datum) och vatten. Pankakorna gjordes på grädde blandat med vatten, ägg och mjöl.

Allt blev förvånandsvärt gott och portionspriset stannade ganska exakt på 5 kr!

Jag äter normalt bara en gång om dagen och misstänkte att maten skulle bli för klen för att bära mig fram till nästa lunch, jag hade 5 kr outnyttjade per dag som backup om hungern skulle komma smygande. Det gjorde den inte!

Jag åt alltså för 5 kr per dag under utmaningen! Utmaningen är över men dess anda vilar fortfarande över mig, det har inte blivit några fler uteluncher sedan dess, jag kostar däremot på mig hela tian till lunch ibland. Lyx!

Vad har jag lärt mig? Jo, att det går att äta iaf lunch för 100 kr i månaden istället för ca 2000 kr om man vill. 

Är det värt det? Jag tycker det, lunch äter jag ändå mest för bränslet. Njutningsfull mat är förpassat till helgerna.

Man kan reagera på minst två sätt runt den här historien, man kan tycka att det är trams och ett snålt sätt att leva eller man kan konstatera att det är ett sätt att spara 1900kr/månad utan större uppoffring. 

Vad är 1900kr/månad egentligen värt? Det är ganska okontroversiellt att påstå att det ger ca 19 000 kr per år i besparing (räknar bort semester och ett antal fuskdagar). Det blir en bra sistaminutenresa över jul och nyår för familjen.

Om man sätter dessa på någon form av sparkonto blir resultatet ännu roligare, gör man det konsekvent i 10, 20 eller 30 år under sitt arbetsliv så blir det en väsentlig summa!

Vid 4% ränta om året (ganska rimligt vid vettig placering) växer pengarna till 279 635 kr på 10 år, 693 652 kr på 20 år och 1 306 277 på 30 år. Ganska bra som alternativ till utelunch!

Hittar du istället en fond som ger dig 10% i avkastning så blir det riktigt kul. 10 år ger 382 769 kr, 20 år ger 1 375 575 kr och 30 år ger dig 3 950 656 kr.

Med tanke på att pengarna hade varit borta om man ätit lunch för dem så är det här ett bra alternativ. 

Jag vågar inte tänka på vad som hade hänt om man köpt Microsofts, Apples, Alphabets eller Teslas aktier (eller motsvarande de kommande åren) under 30 år.

Då hade man haft råd med fin lunch!

I det här fallet så är det sant att det är de små utgifterna man blir rik på, iaf om man sparar det man i annat fall skulle slösat.